Jornada de Mobilitat i NFC

Leer en castellano

El passat dia 23 d’octubre, l’Ajuntament de Barcelona i l’empresa Atos, van organitzar a l’Auditori del Cibernàrium la Jornada de Mobilitat i NFC (Near Field Communication), on s’analitzaven les implicacions de les tecnologies de pagament contactless (un sistema de pagament que permet realitzar les compres tan sols apropant la targeta o el mòbil al terminal punt de venta dels comerços) a través del mòbil i la seva implantació a la ciutat de Barcelona.

Durant la jornada es va comptar amb la intervenció de Josep Ramon Ferrer, Director d’Estratègia TIC i Smart City de l’Institut Municipal d’Informàtica de Barcelona, i també de Ginés Alarcón, Director General de la Mobile World Capital.

En Josep Ramon ens va presentar el projecte Tap&Go; una iniciativa que pretén convertir la ciutat de Barcelona en la primera ciutat Contactless d’Europa.

Durant la seva introducció ens va explicar quins són els tres eixos que són capitals en l’estratègia tecnològica:

 • La mobilitat; Barcelona porta durant 5 anys sent la capital mundial del mòbil.
 • La transformació de l’administració; les tecnologies de mobilitat ens permeten transformar l’administració actual.
 • SmartCities, o ciutats intel·ligents; les tecnologies de la mobilitat canviaran la manera de ser de la ciutat.

Posteriorment ens va comentar que el projecte Tap&Go està lligat a tres elements:

 • La simplificació per al ciutadà. Ha de tenir sentit pel ciutadà.
 • Fer una aposta decidida per introduir aquestes millores pel ciutadà
 • És essencial que hi hagi una participació privada.

Els actors fonamentals en aquesta iniciativa són els operadors de telecomunicacions i les empreses TIC, com és el cas de Atos, que els ajuden a tirar endavant tot aquest projecte.

Atos és líder en Europa en serveis de transaccions electròniques i serveis multicanal d’alta tecnologia, és a dir, tots aquells serveis de valor afegit que ajuden a transmetre i processar, a gran velocitat, multitud de dades.

Posteriorment Santi Ristol, director de Mobilitat Intel·ligent Atos, va presentar la seva aplicació Atos Mobile Wallet.

Atos Mobile Wallet és una plicació de pagament mòbil compatible amb la tecnologia NFC, per a Visa i MasterCard. El nou moneder (wallet), basat en una innovadora arquitectura que combina aplicació mòbil i serveis cloud, i que permetrà incorporar serveis de valor afegit tan diferenciats com, per exemple, el pagament en el núvol i els serveis transaccionals NFC.

Santi Risol va exposar l’exemple d’anar al punt de venta i pagar directament amb el mòbil, com si fos el teu moneder, però també es podria, per exemple, anar a un restaurant, seure a la taula, fer la comanda des del mòbil, pagar-ho, i esperar a que els cambrers l’hi portessin el menjar.

Actualment a Barcelona hi ha més de 500 caixers que permeten operar amb contacless, i també hi ha més de 20.000 mòbils amb tecnologia NFC, distribuïts entre uns 100 models de mòbils diferents. De moment, però, l’Iphone no és un d’aquests dispositius mòbils que suporta la tecnologia NFC, ni tampoc se sap amb seguretat quan podria començar a suportar-la.

En definitiva, l’objectiu principal del projecte Tap&Go és tenir integrat en el mòbil la capacitat de pagament, i per tant, sigui un mòbil contactless amb tecnologia NFC, i a més a més, que qualsevol dels actes quotidians del ciutadà es puguin fer amb aquest mòbil.

Per acabar, cal destacar que consideren fonamental introduir aquesta tecnologia contacless en l’àmbit del transport a Barcelona. I finalment a l’any 2013-2014 ho volen introduir de forma massiva en tota la ciutat de Barcelona.

Llegir en català

El pasado día 23 de octubre, el Ayuntamiento de Barcelona y la empresa Atos, organizaron en el Auditorio del Cibernàrium la Jornada de Movilidad y NFC (Near Field Communication), donde se analizaban las implicaciones de las tecnologías de pago contactless (un sistema de pago que permite realizar las compras tan sólo acercando la tarjeta o el móvil al terminal punto de venta de los comercios) a través del móvil y su implantación a la ciudad de Barcelona.

Durante la jornada se contó con la intervención de Josep Ramon Ferrer, Director de Estrategia TIC y Smart City del Instituto Municipal de Informática de Barcelona, y también de Ginés Alarcón, Director General de la Mobile World Capital.

Josep Ramon nos presentó lo proyecto Tap&Go; una iniciativa que pretende convertir la ciudad de Barcelona en la primera ciudad Contactless de Europa.

Durante su introducción nos explicó cuáles son los tres ejes que son capitales en la estrategia tecnológica:

 • La movilidad; Barcelona lleva siendo durante 5 años la capital mundial del móvil.
 • La transformación de la administración; las tecnologías de movilidad nos permiten transformar la administración actual.
 • SmartCities, o ciudades inteligentes; las tecnologías de la movilidad cambiarán la manera de ser de la ciudad.

Posteriormente nos comentó que lo proyecto Tap&Go está ligado a tres elementos:

 • La simplificación para el ciudadano. Tiene que tener sentido por el ciudadano.
 • Hacer una apuesta decidida para introducir estas mejoras por el ciudadano.
 • Es esencial que haya una participación privada.

Los actores fundamentales en esta iniciativa son los operadores de telecomunicaciones y las empresas TIC, como es el caso de Atos, con los que colaboran para tirar adelante todo este proyecto.

Atos es líder en Europa en servicios de transacciones electrónicas y servicios multicanal de alta tecnología, es decir, todos aquellos servicios de valor añadido que ayudan a transmitir y procesar, a gran velocidad, multitud de datos.

Posteriormente Santi Ristol, director de Movilidad Intel•ligent Atos, presentó su aplicación Atos Mobile Wallet.

Atos Mobile Wallet es una aplicación de pago móvil compatible con la tecnología NFC, para Visa y MasterCard. El nuevo monedero (wallet), está basado en una innovadora arquitectura que combina aplicación móvil y servicios cloud, y que permitirá incorporar servicios de valor añadido tan diferenciados cómo, por ejemplo, el pago en la nube y los servicios transaccionales NFC.

Santi Risol expuso el ejemplo de ir a un punto de venta y pagar directamente con el móvil, como si fuera tu monedero, pero también se podría, por ejemplo, ir a un restaurante, sentarse en la mesa, hacer el pedido desde el móvil, pagarlo, y esperar a que los camareros le sirvieran la comida.

Actualmente en Barcelona hay más de 500 cajeros que permiten operar con contacless, y también hay más de 20.000 móviles con tecnología NFC, distribuidos entre unos 100 modelos de móviles diferentes. Aunque de momento el Iphone no es uno de estos dispositivos móviles que soporta la tecnología NFC, ni tampoco se sabe con seguridad cuando podría empezar a soportar dicha tecnología.

En definitiva, el objetivo principal del proyecte Tapón&Go es tener integrado en el móvil la capacidad de pago, y por lo tanto, ser un móvil contactless con tecnología NFC, y además, que cualquiera de los actos cotidianos del ciudadano se puedan hacer con este móvil.

Para acabar, hay que destacar que consideran fundamental introducir esta tecnología contacless en el ámbito del transporte en Barcelona. Y finalmente en 2013-2014 lo quieren introducir de forma masiva en toda la ciudad de Barcelona.

David Rodríguez

Publicat per David Rodríguez

Enginyer Tècnic en Informàtica de Gestió, pertanyent al CCI desenvolupant eines per a la digitalizació d'imatge mèdica en especialitat electrocardiograma i treballant en la línea d'Entorns d'Interoperabilitat entre sistemes d'informació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *