Quant costa fer una pel·lícula? Val la pena la inversió?

Sovint rebem notícies dels altíssims pressupostos per elaborar una pel·lícula, una estrena mundial, per al cinema. La recent estrenada La Jungla 5 de Bruce Willis ha estat rodada a Rússia amb un pressupost de 92 milions de dòlars. Els primers dies d’exhibició però ja ha ingressat més de 33 milions. Ens poden semblar pocs comparats amb els 200 milions de pressupost de Skyfall, la darrera estrena de l’agent 007. No us heu preguntat mai: com es recuperen aquestes grans inversions? Val la pena invertir en fer una gran producció per al cinema?


Potser la primera pel·lícula per la que s’ha registrat un retorn econòmic molt important ha estat Tiburón (Jaws, 1973); aquesta obra de Steven Spielberg, la seva cinquena pel·lícula, va costar uns 36 milions de dòlars (actualitzats a 2010) mentre que ha generat més de 13 vegades el seu cost, 471 milions. Aquí podeu veure altres de les 15 pel•lícules més rentables de la història.
Però no tots els projectes cinematogràfics són un blockbuster, un gran èxit econòmic, que permet als inversors recuperar els diners que de ben segur no els aporta altres projectes. Podem analitzar si invertir en un projecte té sentit calculant el seu “valor actual net”, o els diners que val a dia d’avui un projecte estimant els ingressos que es derivaran de la seva explotació al llarg de la vida del producte. El cinema té la particularitat que els ingressos poden venir anys després de la seva estrena i per fonts diverses (exhibició als cinemes, lloguer DVD, projecció TV, projecció avions, etc..).
Alguns estudis demostren que poques vegades les grans inversions es recuperen en diners que s’ingressen pels diferents canals. Segons aquests estudis, el 6% dels films fan el 80% dels ingressos. Tanmateix, els inversors tenen en compte també els retorns intangibles, en forma de prestigi o d’altres maneres.
En qualsevol cas, sempre convé estudiar quines seran les teves font d’ingressos futures per estimar el valor actual net del teu projecte. Si la inversió que cal és superior, millor pensa-ho dues vegades abans de començar.

Jordi Mas

Publicat per Jordi Mas

És doctor en biologia per la UB, Màster en Biotecnologia per la UAB i Màster en Business Administration (MBA) per ESADE-Barcelona. És co-autor del llibre “10 Passos per ser una Universitat Emprenedora”editat en el marc de la Xarxa d'Emprenedoria Universitària. Soci director d'una empresa de consultoria en innovació i generació d'idees. Durant 13 anys va ocupar diversos càrrecs a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, especialitzant-se en l’àmbit de la divulgació científica. Va ser el creador el 1996 de la Setmana de la Ciència a Catalunya, esdeveniment que continua en funcionament després de 16 anys. Professor d'Emprenedoria i d'Innovació al Grau de Mitjans Audiovisuals (GMA) de l'EUPMt. Tutoritza projectes de creació d'empreses a la Preincubadora CUB del TCM. També és professor al Màster de Bioenginyeria del IQS, Universitat Ramon Llull.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *