ESUP TCM promou la Industria 4.0

Aspecte de la Taula Debat a la seu d'EnginyersBCN

Aspecte de la Taula Debat a la seu d’EnginyersBCN

El passat dilluns 25/1/16, organitzat per EnginyersBCN i Aseitec, es va fer una Taula Debat sobre els reptes i possibilitats de la Industria 4.0. En el debat van participar experts d’empreses (Carles Cosials de Integral OLM Experts, i Pere Girbau de Girbau S.A.), d’administracions (Daniel Marco, director de iDigital i SmartCat, i Joan Miquel Hernández, cap de l’Àrea de Desenvolupament Empresarial de la Generalitat de Catalunya) i de centres tecnològics (Josep Lluís Checa, director general adjunt de Leitat, i Joan Guasch, director de programes públics de Eurecat) i va estar moderat pel Dr. Jordi Ayza, professor de l’Escola Superior Politècnica Tecnocampus (ESUP TCM) .

Algunes de les coses que es van dir són:

  •  La Industria 4.0 és al mateix temps un repte i una amenaça. Un repte perquè obre moltes possibilitats: si pugem al carro podem estar en una posició capdavanters, però alhora és una amenaça: si no hi pugem quedem fora de joc.
  • L’extracció de dades de les màquines i dels productes intel·ligents, i la seva incorporació al big data per tractar aquestes dades permeten oferir més valor i més serveis al client
  • Cal que els fabricants entenguin que les noves tecnologies impacten en la organització de la pròpia empresa  i en el seu model de negoci:.
  • En totes les fases del cicle de vida del producte cal que els diferents departaments de l’empresa treballin conjuntament  i que la mateixa empresa busqui la col·laboració de partners tecnològics, de proveïdors  i dels mateixos clients.
  • La Industria 4.0 implica la convergència de dos mons: el mon de les TIC i de Internet, i el mon industrial.
  • El paradigma Industria 4.0 permet la democratització del desenvolupament i proporciona oportunitats de diferenciació i d’optimització. Una baixa inversió permet a una PIME saltar al mon.

L’Escola Superior Politècnica de Tecnocampus està implicada en la difusió, el desenvolupament i la formació de les tecnologies i els canvis associats al nou paradigma de la Industria 4.0

Publicat per Jordi Ayza

Dr. Enginyer Industrial. He treballat al Institut de Cibernètica i al grup de Robòtica Intel•ligent i Sistemes de la Universitat Politècnica de Catalunya. A Tecnocampus vaig crear i consolidar el Cente de Competències d'Integració de Tecnocampus, promovent projectes de millora de la qualitat i l’eficàcia de l’atenció sanitària, o que proporcionin eines que ajudin al treball dels professionals de la salut, durant cinc anys. Actualment col·laboro amb el grup de recerca FI4.0 (Fabricació Intel·ligent i Innovació Industrial) i en activitats docents a l'Escola Superior Politècnica de Tecnocampus, treballant en Qualitat i Industria 4.0. Temes d'interès: Millora de l'eficiència i la qualitat dels processos a partir de l'adquisició i integració de les dades de planta. Innovació i Tecnologia.