Presentació de les noves funcionalitats de CityMes al Smart City World Congress

El NETLAB i l’Ajuntament de Mataró van presentar les noves funcionalitats de CityMes en el marc del Smart City Expo World Congress els dies 19 i 20 de Novembre.

CityMes amb l’objectiu de donar un salt qualitatiu en la seva plataforma ha apostat pel servei de Missatgeria Telegram ja que a més de permetre la gestió de respostes automàtiques, incorpora com a novetat la possibilitat de treballar amb llistes de distribució, la possibilitat de enviament d’avisos als usuaris, i la incorporació d’una eina per la generació automàtica d’estadístiques d’usos (que permet al gestor de l’eina millorar-ne l’ús).

El President de la Fundació, Sr. Miquel Rey, va participar dimecres en una sessió “Solutions for Citizen engagement and participation” on va poder explicar els usos de la plataforma CityMes per la gestió de la atenció ciutadana a Mataró, amb més de 50.000 visites.

 

Per altra banda en Josep Pocurull, Coordinador de Promoció Econòmica i Innovació de l’Ajuntament de Mataró, i Léonard Janer, director del Centre de Transferència Tecnològica del TecnoCampus, que ha desenvolupat la plataforma CityMes, van presentar dijous en el marc del Congress, i a l’stand de la Diputació de Barcelona, davant d’un públic de responsables de Oficina d’Atenció Ciutadana de diversos ajuntaments, la plataforma, la seves noves funcionalitats utilitzant com a canal de Comunicació Telegram.

Bismart, que és l’operador de la Plataforma també va estar present en el Congress, reforçant la seva aposta per les eines de gestió per la administració pública, amb un fort acompanyament de la ma de Microsoft (és un dels partners referents mundials en suport a la administració pública, i el big data), i amb un gran recolzament dels principals actors catalans.

A més el NETLAB va participar activament de diferents esdeveniments paral·lels del Congress, el City Innovation Summit (on es van debatre eines i solucions per fer de les ciutats i les seves administracions espais més innovadors i més connectats als seus ciutadans i on CityMes representa un clara aposta innovadora des de l’Ajuntament de Mataró). També és va participar en els espais de trobada de projectes: Open Innovation Market Place (que des de fa anys compte amb la participació del Centre de Transferència acompanyant a la XPCat, i als emprenedors), el Brokerage Event (on el Centre de Transferència es va trobar amb més d’una vintena de institucions i empreses internacionals, que van mostrar interès per treballar conjuntament amb el TecnoCampus en diferents àmbits d’actuació), i els VIP Meetings (on ciutats internacionals va poder conèixer els projectes innovadors que conjuntament estan impulsant l’Ajuntament de Mataró i el NetLab).

El servei CityMes es presenta a la Federació de Municipis de Catalunya

Més de 80 persones assisteixen a la sessió organitzada a l’FMC per explicar com funciona l’aplicació CityMes que permet tant el diàleg directe com a través de paraules claus.

El coordinador de Promoció Econòmica i Innovació de l’Ajuntament de Mataró, Josep Pocurull, i el director del Netlab del TecnoCampus, Léonard Janer-Garcia, han presentat aquest matí a més de 80 tècnics i especialistes de diferents ajuntaments i instituciones catalanes les noves funcionalitats que ofereix el servei d’atenció ciutadana a través de WhatsApp de Mataró (687 200 100).

A banda del servei més conegut pels usuaris de xat o resposta immediata a través d’aquest canal, que a Mataró s’ofereix des del juliol de 2013 gràcies a les operadores del servei d’atenció telefònica 010, el Netlab del TecnoCampus va crear una plataforma anomenada CityMes que permet garantir informació automàtica als usuaris que la sol•licitin a través d’una paraula clau. Així, per exemple, enviant les paraules “ofertes de feina” al WhatsApp, s’obté en breus segons l’accés on line a la borsa de treball.

L’interès pel servei, que permet també sumar un DNI per donar a l’usuari serveis personalitzats, com ara el lloc on anar a votar a les passades eleccions al Parlament Europeu, s’ha demostrat avui durant la jornada organitzada pel Grup de treball de les Oficines d’Atenció Ciutadana de la Comissió de Participació i Democràcia Local de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

Aquesta setmana el servei ha estat presentat també en dos escenaris més: la Setmana de la Innovació en Serveis Públics, organitzada dimarts a l’escola d’Administració Pública de Catalunya, i al IX Congrés de Govern Acadèmic Internacional i Gestió TIC de l’ITSMF a Madrid ahir dimecres.

CityMes el WhatsApp de l’Ajuntament de Mataró, desenvolupat al NetLab, rep un premi al País Basc

El servei d’atenció ciutadana a través de WhatsApp de l’Ajuntament de Mataró ha rebut el Premi Bones Pràctiques que s’atorga en el marc del V Congrés d’Excel·lència en la gestió a les administracions públiques, celebrat el 22 i 23 de maig a Vitòria.

El guardó és un reconeixement a aquest servei innovador i pioner, a través del qual els ciutadans poden comunicar-se i realitzar tràmits de manera àgil amb l’administració local a través dels smartphones (telèfons mòbils intel·ligents). L’Ajuntament va posar en marxa el servei d’atenció ciutadana a través de WhatsApp (687 200 100) el juliol de 2013 i aquest any ha implementat amb èxit nous serveis de resposta automàtica a través de l’enviament de paraules clau. La plataforma de gestió de respostes anomenada CityMes ha estat desenvolupada pel Netlab del TecnoCampus, el centre de transferència de tecnologia d’universitat a empresa que hi ha al campus tecnològic i universitari de la capital del Maresme. El sistema permet la resposta a través les operadores del telèfon 010 de l’Ajuntament o mitjançant resposta automàtica als usuaris que la sol·licitin a través d’unes paraula clau.

El WhatsApp de l’Ajuntament havia quedat finalista, d’entre 32 candidatures presentades, juntament amb la plataforma de participació juvenil de l’Ajuntament de Barakaldo, el projecte d’organització sanitaria integrada d’Osi Debabarrena, l’aula jove de la Comarca Sanitària Ezquerraldea-Enkarterri-Osakidetza, i el projecte Auzua Eukaraz del Departament d’Administració Pública i Justícia del Govern Basc.

TCM NetLab ha desenvolupat una plataforma per oferir servei de notificacions en temps real

TCM NetLab ha desenvolupat una plataforma per oferir servei de notificacions en temps real a smartphones amb Android. La plataforma permet generar notificacions les quals els clients reben de forma instantània.

Un primer cas d’ús de la plataforma desenvolupada és oferir servei de notificacions de les activitats de la UACU de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme. Per aquest motiu s’ha desenvolupat una aplicació nativa Android anomenada UACU Mòbil.

UACU Mòbil és una aplicació que permet rebre informació sobre les activitats de la Unitat d’Atenció a la Comunitat Universitària de la Fundació TecnoCampus Mataró-Maresme.
Les activitats es reben de manera instantània en format de notificació, es mostren en una llista i es poden compartir de forma fàcil a través de les xarxes socials. UACU Mòbil està disponible en smartphones de la plataforma Android des de la versió 2.2 fins la versió 4.1, és gratuïta i en l’actualitat està en fase de proves.

 

UACU Mòbil es pot instal·lar a través de Google Play: des del Play Store del smartphone buscant UACU o a través del següent codi QR.

El funcionament de UACU Mòbil és molt senzill i intuïtiu. En accedir a l’aplicació es visualitza la Finestra Principal on es llisten les diferents activitats rebudes. Per cada activitat es mostra el títol, el lloc i la data d’inici. Les activitats estan ordenades per data d’inici i s’esborren de la llista de forma automàtica quan hagin finalitzat.

En prémer sobre una activitat, s’accedeix a la Finestra Descripció activitat que mostra les dades de l’activitat de la Finestra Principal més una petita descripció que pot incloure un enllaç a una pàgina web per obtenir més informació.

Realitzant un clic llarg sobre una activitat es pot compartir a través de les xarxes socials instal·lades en el smartphone. Les dades de l’activitat que es comparteixen són el títol, el lloc i la data d’inici.

Implantació d’un pilot per la lectura remota de comptadors elèctrics al Perú

L’empresa Wayra Networks juntament amb el grup TCM NetLab, amb qui col·labora en la recerca i desenvolupament en l’àmbit de les xarxes de sensors inalàmbriques basades en l’estàndard DASH7 (ISO 18000-7), ha iniciat un pilot de d’implantació del seu sistema de lectura remota per la gestió de 15 comptadors elèctrics a la població de Cusco (Perú).

El sistema de gestió inalàmbric ha de permetre la lectura remota de les dades de consum dels comptadors, així com la interacció amb els mateixos per entre altres fer la connexió/desconnexió d’un client de forma remota.

Com s’ha dit, la solució es basa en un protocol de comunicacions estàndard per xarxes de sensors inalàmbriques DASH7 (ISO 18000-7) el qual és un que prové del món RFID actiu i treballa a la banda de 433 MHz, fet que permet optimitzar la cobertura i el consum dels nodes. El fet d’utilitzar aquesta banda permet millorar el rang de cobertura dels dispositius (fins a 2 quilòmetres en condicions òptimes) o bé optimitzar-ne el consum energètic (fins a 5 anys segons el cicle de treball utilitzat), doncs la propagació de les ones electromagnètiques en aquesta banda es veu menys afectada per fenòmens com l’atenuació, el soroll i els esvaïments, entre d’altres.

L’esquema de funcionament de la solució és com el que es mostra a la figura on tenim un sistema centra (interrogador) que coordina tots els equips a gestionar (tags).

TCM NetLab és un dels grups de la Secció de Projectes de Transferència de Tecnologia i
Coneixement del TecnoCampus Mataró-Maresme que es dedica a la recerca i el desenvolupament en l’àmbit de les xarxes de sensors inalàmbriques i les tecnologies d’interacció en entorns mòbils. D’altra banda, Wayra Networks és una empresa ubicada al districte 22@ a Barcelona que es dedica al disseny i desenvolupament de dispositius de comunicació per a xarxes de sensors inalàmbriques de curt i llarg abast.

El Netlab, l’Àrea d’Acústica, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró, desenvolupen el pla d’Acció (2013-2018) contra el soroll del municipi

El Netlab i l’Àrea d’Acústica del Tecnocampus, juntament amb la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Mataró, han desenvolupat el pla d’Acció contra el soroll del municipi, establint els tipus d’accions que permetran reduir el soroll urbà, produït en una gran part pel trànsit rodat.

La primera reunió, per posar fil a l’agulla al pla d’acció contra el soroll, va ésser al juliol del 2011 on es van crear les bases sobre les quals s’hauria de construir el futur pla d’acció.

Fruit d’aquella reunió i de moltes altres, amb la Diputació de Barcelona i els diferents serveis i seccions de l’Ajuntament, Medi Ambient, Activitats, Manteniment, Policia Local i Obres entre d’altres, es va anar confeccionant un esborrany on es recollien les propostes, suggeriments i opinions que s’han tingut en compte a l’hora de elaborar el document.

Un any i mig després, s’ha entregat a la Diputació de Barcelona, el document definitiu on es mostra l’afectació de la població, les accions que ja s’efectuen a la actualitat i les accions previstes per tal de reduir el soroll a la nostra ciutat.

El TCM NetLab participa al SmartCity Expo 2011 a Barcelona

El grup TCM NetLab participa, de la ma de l’empresa Wayra Networks, al SmartCity Expo 2011 que es celebra entre el 29 de novembre i el 2 de desembre al recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona. El SmartCity Expo està dirigit a empreses, administració pública i centres d’investigació que vulguin compartir i aprendre sobre com seran les ciutats del futur. Dins aquesta temàtica es tractarà sobre com fer que les ciutats siguin més habitables i sostenibles, incloent-hi temes de urbanisme, medi ambient,  energia, mobilitat i governança, entre d’altres.

En aquesta direcció, una de les tecnologies clau en l’àmbit de les SmartCities seran les Xarxes de Sensors Inalàmbriques (WSN, Wireless Sensor Networks), doncs permeten recollir informació sobre paràmetres físics i ambientals de manera distribuïda per tal que puguin ser processats i analitzats a temps real per facilitar la presa de decisions i l’actuació. Al nostre territori hi ha diverses empreses que ja estan aplicant aquesta tecnologia a diversos àmbits com són el medi ambient i l’eficiència energètica. D’una banda s’està aplicant a monitoritzar els aparcaments lliures en una ciutat amb l’objectiu de facilitar el procés d’aparcar, reduint així les emissions de CO2. D’altra banda s’està aplicant a monitoritzar els comptadors de llum, aigua i gas de manera remota amb l’objectiu de tenir una informació més precisa  sobre els consums a cada instant. Com podeu veure, les aplicacions d’aquesta tecnologia en l’àmbit de les SmartCities són diverses i útils al mateix temps, ja que permeten una millor eficiencia basada en el coneixement.

En aquesta direcció el grup TCM NetLab de la Secció de Projectes de Transferència de Tecnologia i Coneixement del TecnoCampus Mataró-Maresme està col·laborant amb l’empresa Wayra Networks per integrar el protocol DASH7 Mode 2 en la seva solució de lectura remota de comptadors d’aigua, llum i gas. A grans trets, DASH7 Mode 2 és un protocol de comunicacions estàndard per xarxes de sensors inalàmbriques que prové del món RFID actiu i treballa a la banda de 433 MHz, fet que permet optimitzar la cobertura i el consum dels nodes. Per més informació, no dubteu en contactar-nos.

A més, com ja hem comentat anteriorment, el TCM NetLab és l’encarregat d’organitzar el proper DASH7 Alliance Meeting que es celebrarà a les instal·lacions del TecnoCampus Mataró-Maresme els propers dies 12, 13 i 14 de desembre. En aquest congrés hi participaran els membres de l’aliança a nivell mundial, incloent-hi empreses com Schneider Electric, Kone i Agaidi, entre d’altres. Podeu trobar més informació sobre la jornada i inscriure-us-hi aquí. Ja tenim més de 40 inscrits, així que us hi esperem a tots!

Congrés BDigital Apps 2011

El grup TCM NetLab va assistir els dies 15 i 16 de novembre a la segona edició del congrés BDigital Apps celebrat al CosmoCaixa de Barcelona. El BDigital Apps és el congrés nacional especialitzat en aplicacions per dispositius mòbils. L’edició d’enguany s’emmarca en el context del nomenament de Barcelona com Mobile World City, consolidant així la capital catalana per convertir-se en un centre tecnològic i en un referent en tecnologia del sector mòbil.

El BDigital Apps té com a objectiu impulsar un dels sectors que més negoci genera en l’actualitat i presenta les millors perspectives de creixement en els pròxims anys, el de les apps. Ha servit de trobada per desenvolupadors, empreses creadores i usuaris d’aplicacions per mòbils, creant noves oportunitats de negoci y debats sobre les tendències de les aplicacions.

L’edició d’aquest any ha contat amb 30 ponents i més de 800 professionals del sector durant els dos dies. Dels ponents, Mario Yánez, Director de Soluciones Bancarias de Tecnocom, y David Urbano, Director de Mobilitat de e-“laCaixa” assenyalen la tecnologia NFC, una de les línees de treball del grup NetLab, com una de les principals tendències del sector.

A més de les sessions, workshops i debats, s’ha organitzat la FinAppsParty, la primera marató de 24 hores amb desenvolupadors especialitzats en la creació de apps per serveis financers.

Per més informació aquí

Congrés i jornades tècniques AquaSensor a la Universidad de las Palmas de Gran Canaria

El grup TCM NetLab, juntament amb l’empresa Wayra Networks amb qui col·labora en la recerca i desenvolupament en l’àmbit de les xarxes de sensors inalàmbriques basades en l’estàndard DASH7 (ISO 18000-7), ha participat amb una ponència titulada “Redes de sensores inalámbricas para la monitorización de recursos hídricos” al primer congrés i jornades tècniques AquaSensor. Tant el congrés com les jornades tècniques s’han celebrat els dies 24 i 25 de novembre a la Universidad de las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) i han estat finançades en el marc del projecte de col·laboració transfronterera ICT-MAC 2007-2013.  A les jornades hi ha participat un total de deu ponents i durant els dos dies hi ha assistit més de seixanta persones del món universitari, tant professors com estudiants, i també persones del món empresarial.

Com hem explicat anteriorment, el TCM NetLab és un dels grups de la Secció de Projectes de Transferència de Tecnologia i Coneixement del TecnoCampus Mataró-Maresme que es dedica a la recerca i el desenvolupament en l’àmbit de les xarxes de sensors inalàmbriques i les tecnologies d’interacció en entorns mòbils. D’altra banda, Wayra Networks és una empresa ubicada al districte 22@ a Barcelona que es dedica al disseny i desenvolupament de dispositius de comunicació per a xarxes de sensors inalàmbriques de curt i llarg abast. Actualment l’empresa disposa d’una solució per la lectura remota de comptadors de llum, aigua i gas.

Publiquem un article al congrés TELFOR 2011

Dins del marc del projecte de col•laboració amb l’empresa Alooha, co-finançat per el Centre per el Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), els membres del TCM NetLab juntament amb treballadors d’Alooha han publicat un article al 19è Fòrum de les Telecomunicacions (TELFOR) organitzat per l’Institut d’Enginyers Elèctrics i Electrònics (IEEE) i que enguany es celebrarà a Belgrad, Sèrbia, els propers dies 22, 23 i 24 de novembre. L’article, que porta per títol “HomePlug AV for Digital Out-of-Home Advertisement applications, results and experiences from a real-world deployment“, explica amb detall els resultats que s’han obtingut a les proves pilot de desplegament de la tecnologia de comunicacions a través de la línia elèctrica HomePlug AV que s’han dut a terme al Centre Comercial “Centre de La Vila” a Barcelona durant el mes de Juliol d’enguany.

A dia d’avui Alooha és la primera empresa a nivell espanyol que utilitza la tecnologia HomePlug AV per fer el desplegament de la seva xarxa de senyalítica digital en aquests entorns. A banda de les bones prestacions que ofereix aquesta tecnologia, especialment en quant a estabilitat i ample de banda disponible, permet realitzar els desplegaments d’una manera més senzilla i estalviar fins a un vint percent del cost desplegament comparat amb altres tecnologies utilitzades en aquests entorns, com ara Ethernet o Wi-Fi.

El TCM NetLab és un dels tres grups de treball de la Secció de Projectes de Transferència de coneixement i tecnologia del TecnoCampus Mataró-Maresme. El grup està format per un professor de l’EUPMt i dos Enginyers de Telecomunicació, i es dedica principalment a dos àmbits: els sistemes de telecomunicacions i els sistemes interactius. En l’àmbit dels sistemes de telecomunicacions el grup ha treballat amb sistemes de comunicació a través de la xarxa elèctrica (PLC, PowerLine Communications) i les xarxes de sensors inalàmbriques (WSN, Wireless Sensor Networks). En l’àmbit dels sistemes interactius el grup a treballat amb tecnologies d’interactivitat com ara etiquetes NFC (Near Field Communications) i codis QR (Quick Response) que permeten la interacció entre el món físic amb el món virtual a través de dispositius mòbils.

Podeu veure l’article aquí.