Què fem i Qui som

Què fem

El grup de recerca SSIT treballa per la definició conceptual de la música i altres categories del camp sonor, com el silenci. Un dels eixos de treball és l’estudi i anàlisi de la vinculació d’aquests i altres codis acústics amb els codis visuals dins del procés de creació, enunciació, recepció i interpretació d’un producte audiovisual o compost de so i imatge (estàtica). Igualment, es tracta aquesta perspectiva introduint-hi la variable de la intervenció tecnològica en alguna fase d’aquest procés.

Un altre eix de treball també destacat és la comunicació de masses i la seva vessant organitzativa institucional, així com la indústria i la comercialització audiovisual, ambdues propostes amb un enfocament directe en la música i el so i en la innovació tecnològica.  En aquest sentit, SSIT treballa amb qualsevol plataforma mediàtica (Cinema, Televisió, Videojocs, Internet…) però amb una atenció especial per als Nous Mitjans (New Media) i les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

Qui som

SSIT és un grup de recerca independent amb professorat universitari de diversa formació i procedència. SSIT promou i realitza projectes d’investigació dins de l’àmbit de la Comunicació Audiovisual i la Publicitat. Concretament, SSIT desenvolupa una investigació pluridisciplinar sobre el so, la música i el silenci en relació a la imatge i la tecnologia, considerant aquests darrers com a elements de l’enunciació acústica o com factors i mitjans de condicionament i transmissió de la mateixa. SSIT realitza un èmfasi especial en la recerca sobre la música i l’audiovisual i, metodològicament, aposta per l’aplicació d’un enfocament interdisciplinari sobre les possibles diferents dimensions musicals.

Equip investigador

Dr. Daniel Torras i Segura (Coordinador)

És Doctor en Comunicació Audiovisual per la URL, Màster en Ciències Polítiques i Socials per la UPF i Llicenciat en Comunicació Audiovisual i en Periodisme per la UAB. També ha obtingut el Títol Professional de Música al Conservatori Professional de Música de Badalona.

Imparteix les assignatures d’Història dels Mitjans Audiovisuals, Models Socials i Publicitat i Guionatge Audiovisual al Grau en Mitjans Audiovisuals de l’Eupmt.

Participa en el projecte I+D “Cine Musical en España: recuperación, inventario y estudio de un género identitario” HAR2011-22492, dirigit per Jaume Radigales (URL) com a investigador principal.

Les seves línies d’investigació són música i audiovisuals, el silenci audiovisual, música i persuasió, la música en la comunicació política i el so i el nou espai tecnològic d’enunciació audiovisual.

Dr. Jordi Soler i Alomà

És Doctor en Filosofia, Llicenciat en Ciències de la Educació i Màster en Informàtica Musical. Imparteix les assignatures de Música electrònica i creació musical al Grau en Mitjans Audiovisuals de l’Eupmt.

Les línies d’investigació que treballa són característiques utòpiques dels corrents experimentals en la música avantguardista; paper de la música i el so de naturalesa electrònica en el món audiovisual; evolució interactiva de la música electrònica;  cinema i televisió;  respostes emocionals atípiques davant estructures harmòniques en Mode Major i Menor; estructures prevalents en Música Electrònica Popular;  i filosofia de la Música.

Dra. Maria Soliña Barreiro González

Llicenciada en Periodisme per la Universidad de Santiago de Compostela, llicenciada en Història per la Universitat de Barcelona i doctora en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra. Té un postgrau en vídeo digital per IDEC (Pompeu Fabra).

Imparteix les assignatures de Documental Creatiu, Periodisme Digital i Guionatge Audiovisual al Grau en Mitjans Audiovisuals de l’Eupmt.

Els seus interessos de recerca són el so en el cinema ‘mut’, metàfores sonores en el cinema silent, música i avantguarda cinematogràfica, temps i mentalitat tecnològica en el cinema mut, experiments de cinema sonor entre 1896 i 1927.

Llic. Aina Fernàndez i Aragonès

Llicenciada en Comunicació Audiovisual per la Universitat Autònoma de Barcelona. Doctorand a la mateixa universitat amb una tesi sobre l’adaptació competitiva a les noves tecnologies de les televisions públiques.

Les seves línies d’investigació són Gènere i TiC, els continguts Cross-media, la convergència digital i la televisió com a servei públic.

Llic. Eloy Aymerich Casas

És llicenciat en Comunicació Audiovisual per la UPF i ha cursat High Communication Studies a la Roskilde University.

Imparteix les assignatures de TelevisióTelevisió: Producció, Realització i Emissió al Grau en Mitjans Audiovisuals de l’Eupmt.

Ha estat director del documental “Cançons a la vora del pop” (Clack Música! i Grup Enderrock, 2010).I és membre de la xarxa de joves creadors Clack.

Les seves línies d’investigació i interès a la recerca són la televisió cultural, la relació entre televisió pública i música, la relació entre audiovisual i música, la producció cultural, l’audiovisual vinculat a la realitat, nous formats relació entre música i audiovisual i els ecosistemes culturals en el territori.

Dades de contacte

Parc TecnoCampus Mataró-Maresme
Av. Ernest Lluch, 32
08302, Mataró
Edifici TCM1

Daniel Torras i Segura
email: grupSSIT@gmail.com

Tel.: 93 169 65 01
Fax: 93 169 65 05