Industria 4.0

El proper mes d’Abril es celebra a Hannover la seva tradicional fira industrial, amb l’Automatització i les Tecnologies de la Informació aplicades a la industria com un dels sectors principals. Aquesta any, els principals fabricants alemanys presenten un bon grapat de productes i solucions dins el concepte Industria 4.0. Aquest fet es deu, en bona part, a que l’any 2011, el govern alemany va establir com una de les iniciatives bàsiques estratègiques per situar la industria alemanya (productors i proveïdors) en una posició de lideratge, el desenvolupament i aplicació de l’anomenada Industria 4.0.
De fet ja fa una colla d’anys que l’adquisició i registre automàtic de dades a màquines i processos ha superat l’àmbit del control a planta per estendre’s a l’àmbit de la gestió de producció, de manteniment i d’energia, entre d’altres. Les empreses més importants utilitzen diferents tecnologies per a mantenir i supervisar diferents indicadors claus (KPI, key performance indicators) per a analitzar i millorar l’eficiència i la productivitat de les diferents màquines de les línies de producció i de la planta en general. Tots els proveïdors d’equips i sistemes (hardware i software) per a l’automatització i el control estan molt actius oferint nous productes i sistemes en aquesta àrea.
Com que la denominació Industria 4.0, encara que molt suggerent, no és gaire precisa i com que aquest terme en sentirem parlar força, m’ha semblat interessant tractar de precisar què significa i la seva importància. Per fer-ho m’he recolzat en el treball de Mario Hertmann sobre aquest tema (1).

Industria 4.0 és un terme que agrupa tecnologies i conceptes corresponents a la cadena de valor. Dins de l’estructura modular de les Smart Factories de la Industria 4.0, els sistemes CPS (cyber-physical systems) monitoritzen els processos físics, creen una còpia virtual del mon físic i prenen decisions descentralitzades. Per mitjà del Internet de les coses (IoT), els CPS col·laboren entre ells i amb les persones en temps real oferint serveis que poden utilitzar el diferents participants de la cadena de valor.

Com podem veure, el concepte Industria 4.0  inclou els conceptes: Fàbrica Intel·ligent, sistemes Ciber-físics i Internet de les Coses.

Les característiques bàsiques d’un entorn Industria 4.0 són:

  • ­ Interoperabilitat: les dades obtingudes de diferents dispositius han de poder ser utilitzades per altres dispositius i aplicacions, per tan la informació ha de rebuda i interpretada sense perdre ni alterar el seu contingut i significat. Això comporta l’ús d’estàndards inequívocs per part de tots els elements de la xarxa.
  • ­ Treball en xarxa: sensors, controladors, bases de dades i operadors estan connectats a través d’una xarxa, proporcionant i rebent informació
  • ­ Treball en temps real: les dades es recullen en temps real i s’emmagatzemen de manera que els operadors puguin accedir o rebre avisos a partir de informació actualitzada i tractada en temps real.
  • ­ Descentralització: el treball d’adquisició, tractament, control i transmissió de les dades està distribuït entre els diferents nodes de la xarxa que poden actuar com a proveïdors i consumidors de dades i serveis.

És important entendre l’abast de l’estratègia implícita en el terme Industria 4.0. No ens pensem que sols te sentit quan ens referim a grans empreses, amb múltiples ubicacions i un nombre elevat de gestors. L’estratègia està destinada a qualsevol empresa que vulgui ser capaç de millorar la seva eficiència a partir de dades reals. I em sembla que aquí i són totes.

(1). Hermann M, Pentek T, Otto B. Design Principles for Industrie 4.0 Scenarios: A Literature Review. Dortmund: Technische Universität Dortmund; 2015 p. 15.

Publicat per Jordi Ayza

Dr. Enginyer Industrial. He treballat al Institut de Cibernètica i al grup de Robòtica Intel•ligent i Sistemes de la Universitat Politècnica de Catalunya. A Tecnocampus vaig crear i consolidar el Cente de Competències d'Integració de Tecnocampus, promovent projectes de millora de la qualitat i l’eficàcia de l’atenció sanitària, o que proporcionin eines que ajudin al treball dels professionals de la salut, durant cinc anys. Actualment col·laboro amb el grup de recerca FI4.0 (Fabricació Intel·ligent i Innovació Industrial) i en activitats docents a l'Escola Superior Politècnica de Tecnocampus, treballant en Qualitat i Industria 4.0. Temes d'interès: Millora de l'eficiència i la qualitat dels processos a partir de l'adquisició i integració de les dades de planta. Innovació i Tecnologia.