En aquest post, veurem com es fan consultes bàsiques com ara la població que viu a cada illa  o parcel·la de la ciutat de Mataró. El QGIS permet fer uns mapes temàtics molt clars. Per tal de realitzar aquesta consultes, hem de seguir els següents passos:

Primera consulta: habitants per illa

El primer pas és incloure en el nostre projecte la capa de illes i el padró de la ciutat. Un cop fet això, farem un join d’aquestes dues taules utilitzant el camp que tenen en comú: “D_S_I”. Fem la unió dins les propietats de la taula padró.

1. Afegim la connexió.

2. Escollim la taula ‘illes’ i el camp en comú.

Ja tenim la unió feta.

Un cop feta la unió, calculem el número d’habitants que té cada illa de la ciutat. Per tal de realitzar aquesta consulta hem d’utilitzar la funció “GroupStats”. En el cas que no la tingueu, heu d’instal·lar el plug-in.

Un cop aquí, hem d’arrossegar els paràmetres amb els quals volem treballar. En el nostre cas seran els següents: D_S_I i ID1, i també amb l’operador ‘count’, i els disposarem en les diferents files i columnes:

Un cop fet, executem la consulta i obtindrem la següent taula:

Seguidament, exportem la taula en un arxiu .csv i la incorporem en el projecte QGIS en el que estem treballant.

Seguim fent un join per tal de connectar les taules ‘Illes’ i ‘Count_Taules’ i així poder fer el mapa temàtic.

Posteriorment, canviem l’estil de les propietats de la capa “Illes” per tal que mostri les dades de població de cada illa de la ciutat.

Obrim la pestanya d’estils de la capa i el que hem de fer és canviar la pestanya superior de “Símbol únic” a “Graduat”, triar la columna amb les dades de població i clicar el botó de “classificar”. La funció d’aquest darrer botó és fer un classificació de les dades que es mostren i identifica cada interval amb un color diferent.

El QGIS ofereix grans possibilitats a l’hora de fer mapes temàtics com per exemple podem afegir o treure intervals i canviar el color identificatiu interval segons convingui.

Apliquem els canvis i ja tenim el mapa llest per ser consultat.

Segona cosulta: habitants per parcel·la

Per a realitzar aquesta consulta hem de seguir uns passos molt similars als que hem seguit abans. El primer pas és fer un join de les taules “Padro” i “parcel” que comparteixen l’atribut “REFCAD”. Realitzem aquesta acció des de les propietats de la taula Padro.

Afegim una nova conexió premen el botó “+” i seleccionem la capa de les parcel·les. Seguidament esollim els camps en comú i creem la unió.

Hem d’obtenir aquest resultat:

Un cop feta la unió, calculem el número d’habitants que té cada parcel·la de la ciutat. Per tal de realitzar aquesta consulta hem d’utilitzar la funció “GroupStats”. En el cas que no la tingueu, heu d’instal·lar el plug-in.

Li donen les instruccions necessaries per tal d’obtenir el resultat correcte:

I el resultat que obtindrem serà el següent:

Seguidament, exportem la taula en un arxiu .csv i la incorporem en el projecte QGIS en el que estem treballant.

Un cop fet això, només queda fer la unió d’aquesta taula amb la capa de les parcel·les i donar-li un estil graduat per tal d’obtenir el resultat desitjat en el mapa.

 

Aquí fem la unió de les taules.

Aquí canviem l’estil de les diferents categories que hi han i el resultat és el següent: