Dilluns 8 de juny ha tingut lloc el Fòrum Talent de Turisme a Tecnocampus per tractar la qüestió del mercat laboral post COVID-19Josep Figuerola, co-fundador de BMC Travel i membre de Travel Advisors, i Xavier Aizcorbe, cap de Client Success de Turijobs, han exposat la situació actual del mercat laboral en l’àmbit del Turisme. Més d’una vuitantena d’estudiants del Doble Grau en Turisme i AdE hi han participat a través de la plataforma Zoom.

Xavier Aizcorbe ha resumit, a través de les dades extretes de la plataforma especialitzada en turisme, els perfils que es busquen des del sector. Tant Aizcorbe com Josep Figuerola han coincidit en destacar el rol de les actituds a l’hora de buscar feina: “Els coneixements sempre sumen, les actituds multipliquen“. En aquest sentit, han destacat la necessitat de tenir un perfil polivalent i transversal, al cap i a la fi, parlem d’una disciplina que requereix d’aquesta visió pluridisciplinar per entendre el sector.

Un exemple el podem trobar en el fet que un dels perfils més demanats és aquells amb coneixements per gestionar la branca digital del negoci, especialment a través de la seva aplicació al màrqueting. Què pot aportar un estudiant de Grau el dia de demà? “Perfils amb una amplia experiencia i acostumats a gestionar el negoci actual, ja n’hi ha” ha afirmat Figuerola, “el que necessitem són perfils joves capaços d’aportar coses diferents“.

Internet com a pedra angular

Una de les qüestions que ha estat recurrent és el rol d’internet en el present i el futur del sector. Figuerola ha posat de relleu com aquesta disrupció va més enllà de dominar una eina concreta, “es tracta de pensar de manera diferent“. En aquest sentit el que es valora d’un perfil jove és que porti incorporada aquesta normalitat que ha provocat el fet de poder accedir a qualsevol informació o d’estar “en beta permanent“. Els ponents han destacat com s’ha transformat el negoci, com han canviat alguns dels agents que hi participen i com, l’única certesa és que seguirem canviant.

I aquest estiu què?

A través dels estudiants han aparegut qüestions concretes: Les empreses estan contractant en aquest moment? Quines tipologies d’experiències es recuperaran abans? Xavier Aizcorbe ha afirmat que sí, que el sector segueix en funcionament tot i que, evidentment, condicionat per la situació actual i les limitacions existents. Tot i això, afirma que la recuperació serà ràpida i que l’activitat ja s’està reprenent. El turisme de proximitat, càmpings, cases rurals, … són el que més ràpid s’està reactivant però “tant bon punt es reactivin les companyies aèries, es recuperaran moltes de les experiències que es duien a terme abans del COVID-19.” ha afirmat Josep Figuerola.

 

Photo by Frank Vessia on Unsplash