Mahara es un instrument per fer e-portfolios que permet publicar un recull de treballs i compartir-los a la xarxa. Els estudiants poden disposar del seu espai personal per desenvolupar i presentar les tasques i comunicar-se amb els seus companys. Per això és tant interessant des del punt de vista de l’e-learning i dels docents, ja que es converteix en l’espai de lliurament que, a diferència de Moodle, és molt més visual. L’ús de plantilles editables amb temes diferents li donen un aspecte similar a un site o a un bloc.

Aquesta eina suposa poder accedir a la teva cartera de treballs per mostrar-la i compartir-la des de qualsevol lloc a través d’Internet. El gestor d’arxius permet allotjar treballs, el currículum, arxius multimèdia, blocs i posts, contactes i enllaços. A més de poder editar el perfil amb dades personals i acadèmiques, conté un editor de currículum amb diversos camps opcionals per omplir amb la informació de contacte, la formació, l’experiència laboral, etc. Però no és només útil pels estudiants, també és un espai dirigit als professors per gestionar la seva assignatura, penjar-hi el temari i compartir-lo amb la comunitat.

És un programari lliure i descarregable de codi obert que, a més, permet interactuar amb Moodle. De fet, l’administrador del lloc té l’opció d’iniciar el compte de Moodle amb el de Mahara, i a l’inrevés.

mahara

Va més enllà de Moodle: Mahara i Moodle tenen unes prestacions similars i els dos donen opció al feedback entre usuaris, però la personalització de cada e-portfolio permet desenvolupar la vessant més pedagògica i reflexiva de l’aprenentatge en la mesura en que es centra en l’estudiant i desenvolupa la seva participació activa en el recull d’experiències del seu aprenentatge.

Mahara forma part de l’educació 2.0 i s’immisceix en alguns principis de les xarxes socials. Permet fer social networking i incorpora les eines necessàries per crear comunitats, blocs i fòrums. De fet es poden agregar usuaris al llistat de coneguts i editar l’accés que tindran de visualització o d’edició.