visa-pour-l-image

Com cada any assistim a la cita. Visa pour l’imageés un referent pels qui movem fils dins el món de la imatge. Les temàtiques ens ofeguen i aclaparen per la seva contundència i cruesa.

L’any passat eren els atemptats a París els que incidien en les mesures de seguretat en els accessos al certamen, aquest any encara cuegen els incidents de Barcelona. 

port

¿Es pot donar massa cobertura a un conflicte?.
Enguany en la seva 29a edició destaquem tres exposicions sobre la batalla de MosulLaurent Van der Stockt per Le Monde, Alvaro Canovas per Paris Match i Lorenzo Meloni per Magnum Photos.

af_3751

Sobre el contingut d’aquestes imatges, la televisió de Perpignan ens va fer una entrevista.
Fa més de set anys que assistim a Visa com a fotògrafs o professors de fotografia i els organitzadors recopilen opinions per contrastar-les.
És un orgull com a professor de fotografia documentalista poder aportar el nostre gra de sorra.

Un dels centres d’interès i pregunta quasi obligada malgrat la seva impertinència és:
¿Es pot donar massa cobertura a un conflicte?.
És dona el cas d’un fotògraf que en retorna de Mosul i no aconseguir vendre el seu reportàtge a cap diari , les va posar de forma gratuïta a internet. 

Don McCullin ja anunciava fa anys aquí a Perpigna. “Avants d’anar a cobrir una guerra, cobriu la pobresa que teniu davant vostre.

UNA IMATGE A QUÈ COSTA ACOSTUMAR-S‘HI

st-michel

LA PRESÈNCIA DE FORCES DE SEGURETAT I EXÈRCIT EN LLOC EMBLEMÀTICS COM EL MT ST. MICHEL, DEIXA ENTREVEURE EL PROBLEMA MÉS ACTUAL.

af_3719

saf_3683

af_3752

images

En fotografia wildlife.
Michael Nichols, una vida salvatge és una retrospectiva creat durant Visa pour l’Image 2017 i recolzat per Cànon. L’exposició es basa en cinc anys de col·laboració entre Melissa Harris i Michael Nichols – les seves converses sobre la seva vida i les seves fotos i les històries darrere de cada imatge recollida en el llibre una vida salvatge: Una Biografia de Visual fotògraf Michael Nichols ( “la vida salvatge: Una biografia visual del fotògraf Michael Nichols”), publicat per Aperture al juny de 2017.

Exposició Meridith Kohut

download

Mentre que Veneçuela té les majors reserves de petroli del món, anys de corrupció dins del govern i les polítiques econòmiques ineficaces han portat a una profunda crisi al país. Els veneçolans que lluiten per sobreviure malgrat l’escassetat d’aliments i medicines, un dràstic racionament d’aigua i electricitat, un crim alça i un govern repressiu.

grup

Si bé és cert que la quantitat d’imatges ultrapassa la dels medis, també ho és que la qualitat de moltes d’elles no fa justícia als continguts. 

Altres anys en sortir de cada sala, tenies en la memòria tres o quatre fotografies o escenes, Aquesta edició no és tan brillant.

 El contingut és potent, però la figura del fotògraf cada vegada amb eines més rapides i lleugeres no pot refusar a el que és bàsicament un fotògraf.

La immediatesa no reemplaça la qualitat.af_3843

af_3821

af_3828

Visa és sempre un bon lloc per adquirir coneixements i conceptes.

Joan Safont: Professor de Fotografia Documental

my 2