Tel. +34 93 702 19 59 formaciopermanent@tecnocampus.cat

Estàs decidit/da. Faràs un màster o un postgrau en la teva especialitat. Vols continuar creixent. Però el simple fet de “cursar un màster o postgrau” no et farà créixer per si mateix. Necessites que aquest curs i aquest esforç sigui realment adequat a les teves necessitats.

En aquest article t’expliquem els aspectes principals que has de valorar a l’hora d’escollir els teus estudis de postgrau. 

Aspectes clau per escollir el pla d’estudis perfecte

 

Intensitat/Disponibilitat

 

La primera cosa que has de valorar és que el curs que faràs entri dintre les teves capacitats de temps i dedicació. Perquè una cosa és el desig d’estudiar, i altre la possibilitat real de fer-ho.

Un postgrau són entre 30 i 60 crèdits ECTS (entre mig any i un any de durada) i un màster entre 60 i 120, i un o dos anys de durada. En el cas del màster, a més, el famós TFM, el Treball de Fi de Màster. Això significa que hauràs d’invertir hores i esforços no només en assistir a les classes, sinó en estudiar i treballar a casa.

Modalitat semi-presencial

 

Entre dos cursos iguals o equivalents, el factor modalitat pot ser la diferència que et faci el màster factible o no. Les modalitats semi-presencials i 100% online et permeten una flexibilitat que obre moltes portes, sempre que siguis una persona disciplinada capaç de treballar a distància sota el teu criteri.

De fet, si domines altres idiomes, existeix la interessant possibilitat de realitzar màsters i postgraus online d’altres països, una experiència enriquidora que a més et proporcionarà la visió de la teva especialitat que es té en altres països.

Les matèries

 

Considerats els aspectes més pràctics, és hora d’analitzar les matèries del pla d’estudi. Tu ja saps el que vols. T’ho proporcionen les matèries impartides? Quina importància i quin pes en té cada una? Són coneixements que t’ajudaran de forma pràctica en la teva professió? Tracten aspectes rellevants?

Quan un veu un títol de màster o postgrau pot pensar que si es diuen igual explicaran el mateix, però hi poden haver moltes diferències entre un pla d’estudis i un altre. I quan un sap el que vol, sap distingir ràpidament un bon pla d’estudis d’un menys útil.

El grau d’especialització

El nivell de detall que ofereixi el màster o el postgrau serà millor o pitjor per a tu segons les teves necessitats.

Per exemple, un professional amb deu o quinze anys d’experiència pot voler reciclar-se i actualitzar coneixements, i en aquest sentit un màster de caràcter més general o multidisciplinari pot ser més adient. O la mateixa persona pot decidir que vol millorar la seva formació especialitzant-se, necessitant així un màster o un postgrau amb un pla d’estudis que vagi al moll de l’os del nínxol escollit.

Un perfil diferent és el de l’estudiant que ha acabat la carrera i vol preparar-se per dedicar-se a la investigació y realitzar un doctorat. En aquest cas, hauria de cursar un màster universitari.

Possibilitat de fer pràctiques

No tots els màsters ofereixen crèdits de pràctiques al seu pla d’estudis, ni totes les institucions. Busca les universitats i els programes que els ofereixen sempre que puguis.

Els crèdits de pràctiques són realment interessants per dos motius: en primer lloc, proporcionen una experiència pràctica molt valuosa per l’alumne, i ajuden a eliminar la barrera de l’“experiència” en futurs llocs de feina. En segon lloc, proporcionen una oportunitat per demostrar la teva vàlua, continuar a l’empresa on has fet les pràctiques, o bé aconseguir un contacte o recomanació per un altre procés laboral.

En qualsevol cas, quan la principal motivació per fer el màster o postgrado és millorar les possibilitats laborals, escollir un amb pràctiques és molt recomanable.

Multilingüe

Entre un pla d’estudis monolingüe i un altre bilingüe o multilingüe, tria sempre aquests últims.

El mercat d’avui en dia és global, i el coneixement d’idiomes és un factor de competitivitat molt útil per a tu, i molt valorat per les empreses. Fer la teva formació avançada en diferents idiomes no només et dóna valor com a professional, sinó que amplia el teu nivell de coneixement al mercat global.

El pla d’estudis no és, lògicament, l’únic factor a l’hora d’escollir un màster o postgrau: el nivell del professorat, les condicions i avantatges de la universitat on cursaràs els estudis, o el mateix preu, són factors rellevants que has de tenir presents.

Però no oblidis que aquesta formació no la fas per tenir un títol adornant el CV, sinó per millorar i créixer professionalment. I això exigeix analitzar a fons el pla d’estudis.

Amb els punts que t’hem deixat aquí ja tens per on començar!