Tel. +34 93 702 19 59 formaciopermanent@tecnocampus.cat

Ho has aconseguit. Vas dir que volies fer tal o qual carrera i l’has fet, ja tens el títol, ja ets un graduat universitari. I ara, què? Ara s’obre l’abisme dels dubtes: Treballar o seguir estudiant? Aconseguir més formació o aconseguir més experiència?

Qualsevol alumne es troba amb aquest dilema un cop acabada la carrera. En aquest article examinem el problema i considerem les diferents opcions davant teu.

Estudiar o treballar

Incorporar-se al mercat laboral és la primera opció que ve al cap un cop graduat, especialment quan estudiar suposa un esforç econòmic difícil d’assumir. Més enllà de guanyar diners, posar-se a treballar significa posar en pràctica els coneixements adquirits a la carrera, realitzar-se i adquirir experiència.

No sona pas malament, oi? Però la realitat del mercat laboral és una altra, més dura. La crisi haurà passat en termes macroeconòmics, però la situació laboral al país continua sent de gran dificultat. És cert que algunes titulacions impliquen més facilitats per incorporar-se al mercat, però continuem amb percentatges elevats de sobretitulació (graduats a llocs de feina no qualificats), i amb processos de selecció on la barrera de l’experiència impedeix al nou graduat adquirir aquesta experiència.

El fet de disposar d’un excedent de graduats al mercat té una altra contrapartida més enllà de la competència estàndard: que no és fàcil destacar, distingir-te dels altres candidats.

Tot això es tradueix en un fet: avui dia, tenir només la carrera no és garantia de res. Si realment vols destacar, i optar a una millor incorporació al món laboral, esdevé en algo molt important continuar estudiant, bé un curs especialitzat, bé un postgrau, o bé un màster.

Formació de postgrau, de màster i d’especialització

 Tot i que s’engloben dins el marc de la Formació Continuada dins el segon cicle, existeixen importants diferències entre màster i postgrau o curs d’especialització.

  • Màsters: Poden ser oficials o propis de cada universitat, i duren entre 1 i 2 anys, amb una càrrega lectiva d’entre 60 i 120 crèdits ECTS, i un Treball de Fi de Màster necessari per aconseguir el títol.

Els màsters estan pensats per proporcionar una formació avançada que pot ser tant especialitzada com general o de caràcter multidisciplinari, i per les seves característiques poden portar l’alumne cap a una especialització professional (que no només facilitarà la incorporació al mercat laboral sinó també la qualitat de la feina), o cap a una especialització acadèmica, una avantsala en la recerca per passar al tercer cicle i realitzar el doctorat.

Els màsters oficials són títols homologables a l’estranger.

  • Postgraus: El postgrau és sempre una titulació pròpia de cada universitat, i tant la duració com la càrrega lectiva són menors que en el màster: parlem de durades de mig any a un any, i càrregues de 30 a 60 crèdits ECTS.

Aquests estudis acostumen a ser molt especialitzats, funcionant molt bé tant per graduats que volen especialitzar-se com pels professionals que necessiten actualitzar els seus coneixements en aquest món canviant.

  • Cursos d’especialització: Aquests cursos, que poden ser d’un o més crèdits ECTS, treballen aspectes molt concrets de les seves respectives àrees. Són una eina molt interessant per augmentar coneixements, capacitats i especialització quan no es disposa dels recursos o el temps per realitzar opcions més intensives com el màster o el postgrau.

Avantatges laborals per formació continuada

Continuar estudis de segon cicle després de llicenciar-se comporta molts aspectes positius per a la incorporació professional. Per una banda, la formació rebuda repercuteix en més i millors coneixements en el teu camp, i en una especialització que et farà destacar entre els graduats. Pots aspirar a altres ocupacions, on la competència és més reduïda (no pas menys dura, l’esforç i la bona feina no ens la treu ningú).

També és rellevant el contacte humà. Tant els companys del curs com el professorat es mouen en els cercles on tu has de moure’t, i per tant són contactes que no només t’ompliran a nivell humà, sinó que també et poden beneficiar professionalment.

I per últim, a l’hora d’escollir postgraus o sobretot màsters, tria aquelles universitats o programes que contemplin avantatges laborals, com fem al TecnoCampus de la UPF a Mataró. La borsa de treball és un element molt valuós pels nostres estudiants de màster i postgrau. I en el programa dels nostres màsters trobaràs crèdits de pràctiques que resulten clau tant per agafar la famosa experiència que tots demanen però ningú proporciona, com per aconseguir feina més ràpidament un cop obtinguda la titulació.

Cursar estudis de màster o postgrau és la millor inversió que pots fer pel teu futur professional: aposta per formar-te i especialitzar-te, aposta per millors feines i millors sous. Aposta per tu mateix/a.