Tel. +34 93 702 19 59 formaciopermanent@tecnocampus.cat

La terminologia emprada per les universitats i centres formatius per a referir-se als estudis de segon cicle poden variar molt: a vegades parlen només de “postgraus” en l’àmbit genèric (estudis després del grau), o de “mestries” o “especialitzacions” o “formació continuada”, etc. Malgrat tot, existeixen diferències essencials en aquest segon cicle, entre unes formacions i altres. En aquest article resoldrem tots els dubtes envers les diferències entre un màster i un postgrau, i aplanem el teu camí per escollir la formació que necessites.

Els tres cicles universitaris

A l’Estat espanyol, la formació universitària es divideix en tres cicles. El primer cicle és el Grau, l’equivalent a l’antiga llicenciatura. El tercer cicle és el Doctorat, amb 3 anys de duració. És en el segon cicle, entre el grau i el doctorat, on surten les diferents opcions, que poden ser:

  • Màster oficial / universitari (dóna accés al Doctorat)
  • Màster propi
  • Diplomatura de postgrau
  • Curs d’especialització

Diferenciar-los és fàcil atenent a les seves característiques especials.

Què és un màster?

L’objectiu d’un màster és que l’estudiant adquireixi una formació avançada, que pot ser de caràcter especialitzat o multidisciplinari, i que esdevé orientada bé cap a una especialització acadèmica o professional, o bé cap a una iniciació en les tasques de recerca que es realitzaran al llarg del tercer cicle (doctorat).

Els màsters, generalment, exigeixen un mínim d’entre 60 i 120 crèdits ECTS que es cursen en un o dos anys. I això ve seguit d’un Treball de Fi de Màster que dóna accés a la titulació.

Per accedir-hi, es necessaria una titulació de Grau o equivalent, i hom pot escollir bé entre Màsters oficials i Màsters propis de cada universitat.

Què és un postgrau?

La diplomatura de postgrau es distingeix fàcilment del màster tant en el seu caràcter com en les hores lectives. El postgrau acostuma a oferir un elevat grau d’especialització o actualització en una disciplina X, normalment amb una perspectiva molt més tancada i especialitzada que el màster, que acostuma a ser de caràcter molt més general, ampli i multidisciplinari. L’objectiu del postgrau està molt més orientat a la professionalització que a la recerca.

En el cas dels postgraus, parlem d’entre 30 i 60 crèdits ECTS, amb la qual cosa la duració és menor.

No existeixen postgraus oficials, sempre són títols propis. I per accedir-hi no és indispensable tenir un Grau: pot accedir, per exemple, un professional amb experiència. La diferència en aquest cas és que un cop superada la formació, l’estudiant sense grau no podrà rebre el diploma de postgrau, sinó un títol de postgrau.

En aquest segon cicle universitari tenim també els cursos d’especialització. Aquests estan pensats i plantejats de forma encara més específica i especialitzada que els postgraus, amb una càrrega lectiva que pot ser d’un crèdit ECTS o de més, i que no exigeix titulació universitària per accedir-hi.

Per què escollir un Màster al TecnoCampus de Mataró?

El TecnoCampus de la Universitat Pompeu Fabra és un entorn únic on cursar estudis plenament orientats al mercat laboral i l’entorn professional. Una experiència diferent, on els estudiants aprenen i desenvolupen els seus projectes amb suport de la Universitat.

Aquests són alguns dels trets diferencials que fan del TecnoCampus un entorn ideal per realitzar el teu Màster:

1. Orientació Professional: Els estudis oferts sempre estan orientats al mercat, amb un altíssim índex d’inserció laboral. De fet, empresa i universitat comparteixen ubicació, diluint la frontera entre ambdues i afavorint el seu desenvolupament, amb tot un seguit d’empreses i startup ubicades als edificis del TecnoCampus. A més, el TecnoCampus dóna suport als estudiants que tinguin idees de negoci, facilitant el seu desenvolupament.

2. Instal·lacions d’última generació: Una bona formació exigeix unes instal·lacions a l’alçada. Al TecnoCampus gaudim d’un Centre de Simulació i Innovació, diferents laboratoris amb equipament d’última generació, gimnasos amb equipaments específics de pràctiques esportives o de salut, aules tecnològiques, i moltes altres instal·lacions adients per l’especialitat que estiguis estudiant.

3. Aprenentatge participatiu i personalitzat: Anem molt més enllà de la classe magistral per oferir un model d’aprenentatge innovador i creatiu, on la participació té un pes rellevant, i on la relació amb el professorat és constant i personalitzada. Al TecnoCampus, cada alumne és únic, i com tal el tractem.

4. Orientació multidisciplinària internacional: Creem sinergies entre els estudis de diferents àrees, siguin empresa, tecnologia i salut. Reconeixem el treball multidisciplinari com a clau pel futur, i treballem aquestes relacions com treballem les relacions internacionals, amb acords amb més de 90 universitats de tot el món. Estudiar un Màster o un Postgrau al TecnoCampus significa obrir les portes del món sencer.

Gaudeix de la vida universitària realitzant un Màster o un Postgrau amb nosaltres, i llença endavant la teva carrera professional amb una formació innovadora, de qualitat i vinculada amb l’empresa.